In een artikel in het Algemeen Dagblad geeft Thierry Aartsen (VVD, woordvoerder economische zaken en MBK) zijn visie over de bedreiging van lokale middenstanders door de komst van o.a. online gigant Amazon op de Nederlandse markt. Hij vindt het tijd voor politieke actie: “Laat de internetreuzen meebetalen aan voorzieningen.” Hij vreest voor verdere leegloop in de winkelstraten en daarmee aantasting van de gezelligheid en leefbaarheid van onze dorpen en steden. “De lokale winkelier kan niet concurreren met de internetgiganten. Toch zijn zij onmisbaar in ons straat- en winkelbeeld. Zo sponsoren ze de lokale voetbalclub en zorgen voor de jaarlijkse kerstverlichting. Met de komst van Amazon is het tijd om een discussie te starten over hoe we ons MKB kunnen steunen.”
Hij memoreert hoe de consument ook tegenstrijdig gedrag vertoont: online op zoek naar de laagste prijs, maar wel klagen over de toenemende leegstand in de binnensteden. “We verdienen veel aan handel met het buitenland en we leven in Nederland in een open economie. We kunnen en willen bedrijven als Amazon niet tegenhouden, maar we kunnen wel gaan nadenken over maatregelen om onze lokale winkeliers te steunen in hun ‘oneerlijke’ strijd tegen de online retailreuzen.” Hij constateert dat er tussen deze partijen geen eerlijk speelveld is. Immers, buitenlandse internetbedrijven betalen vaak minder belasting en kunnen door schaalvergroting een lage prijs bieden. “Lokale ondernemers dragen via precario-, reclame- en ozb belasting bij aan het onderhoud van straten en wegen en daarmee de leefbaarheid.” De VVD is van mening dat er politieke maatregelen moeten worden genomen om dit oneerlijke speelveld recht te trekken. “De Amazons van deze wereld zouden moeten meebetalen aan onze voorzieningen. Maar ook de consument kan de winkeliers een steuntje in de rug geven door hun aankopen weer af en toe in de Dorpsstraat aan te schaffen.”
In een reactie op LinkedIn onderschrijft Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter en lid Tweede Kamer, het betoog van zijn collega. Maar hij vindt ook dat consumenten de hand in eigen boezem moeten steken door meer lokaal in plaats van (buitenlands) online te kopen. Ruiterlijk geeft hij toe dat ook hij zich daar schuldig aan heeft gemaakt. Hij heeft dan ook zijn subscriptions op buitenlandse online giganten enkele maanden geleden geannuleerd.
Bron: AD en LinkedIn