In zijn Sectorprognose Retail 2020/2021 ziet ABN Amro gunstige mogelijkheden voor de retailsector. Hieraan verbinden zij meteen een duidelijke voorwaarde: retailers moeten om de concurrentie het hoofd te bieden in de toekomst hun online zichtbaarheid vergroten en daarmee zichzelf als het ware opnieuw uitvinden. De bank verwacht voor de retailsector in 2020 en 2021 een groei van 2%.
Sinds 2013 is de omzetgroei met ruim 15% toegenomen, met een stijging van 2,5% in het afgelopen jaar. Door de verhoging van het lage BTW-tarief naar 9% stagneerde de groei enigszins. Vooral de supermarkten zagen hun omzetgroei dalen van 2,8 naar 0,5% in 2019.
Hoewel de sector in totaliteit groeit, voorziet ABN Amro problemen voor de individuele winkeliers. E-commerce is populair; de online waarde van consumentenproducten steeg sinds 2013 met 280%. Inmiddels is online verkoop goed voor 20% van de binnenlandse non-food omzet, oplopend naar zo’n 25% als we de buitenlandse webwinkels meetellen. Vooral mode- en elektronicazaken hebben hieronder te lijden. Mede door de verwachte komst van Amazon is de verwachting dat de online omzet dit jaar en volgend jaar met nog eens 15% zal toenemen.
Hoe het tij te keren voor de retailers? Paul Metzemakers, ABN-sector econoom retail en leisure, stelt dat onderzoek aantoont dat 55% van de consumenten zich voor een aankoop eerst online oriënteert. Hij meent dat ook dat gevestigde retailers veel meer moeten doen om hun online zichtbaarheid te vergroten. Als voorbeelden noemt hij het vormen van een community van winkeliers die samen events gaan organiseren zoals bijvoorbeeld “Een wielerzaak die als verzamelpunt dient voor een groepsrit en een kopje koffie.” Retailers kunnen zich vervolgens vooral onderscheiden door deskundig personeel dat aanvoelt wat de klanten willen en over voldoende productkennis beschikken. Metzemakers meent dat een aantrekkelijk assortiment en interieur de klantbeleving verder zal stimuleren waardoor de kans op herhaald bezoek alleen maar zal toenemen. Daarnaast zal meer aandacht moeten komen voor een ander uitgavenpatroon aangezien de consumentenmarkt in de toekomst verder zal vergrijzen. Deze groeiende doelgroep zal minder geld gaan besteden aan elektronica, kleding en schoenen, maar steeds meer uitgeven aan zaken als huishoudelijke apparaten, gezondheid en voedings- en genotsmiddelen.
Bron: RetailNews