Aan het woord is Ans Jorritsma, eigenaar van Retail Estate Solutions en Your Pop-up Store:” Ruim 3 jaar geleden zijn wij gestart met ons concept waarmee wij niet alleen een bescheiden antwoord bieden op de leegstandsproblematiek in de retailsector maar ook nieuwe retail creëren en gaan daarmee een paar stappen verder. Dagelijks hebben we interviews met ondernemers die de schouders eronder willen zetten. Hun droom willen waarmaken met het realiseren van hun eigen onderneming, hun winkel. Daarnaast wordt het frequent gebruikt als extra verkoopkanaal. Voor vele vastgoedpartijen en retailers hebben wij de juiste match gemaakt, waarmee wij een win-win-situatie realiseren voor beide partijen. Dat pop-up stores niet alleen te maken heeft met leegstand, onderschrijven ook hoogleraar marketing en retail van de Nyenrode Business Universiteit Kitty Koelemeijer alsmede Job van den Berg van marktonderzoekbureau TNS in het interview met NU.NL door Marijke Verhaar http://www.nu.nl/economie/4440801/pop-upwinkels-blijvend-fenomeen.html. Pop-up stores zijn een blijvend fenomeen. Mede door onze actieve manier van marktbenadering en ervaring, slagen wij er inmiddels landelijk in divers winkelgebieden te revitaliseren. Gezien de groei van ons netwerk van ondernemers zal dit het komend jaar alleen nog maar toenemen. Ik zie dan ook uit naar een veelbelovend 2017,” aldus de enthousiaste onderneemster.
“Convenant van huurmarkt toch van tafel”
Retailers en vastgoedeigenaren hebben toch geen afspraken gemaakt over de werking van de huurmarkt. Detailhandel Nederland heeft de stekker uit het twee jaar lopende traject richting een convenant getrokken. De Nederlandse winkeliers vinden dat een convenant niet het juiste antwoord is op de uitdagingen waar de sector voor staat. Tijdens de gesprekken is de brancheorganisatie erachter gekomen dat de huidige huurwetgeving “uitstekend functioneert” en voldoende flexibiliteit biedt om maatwerkafspraken te maken. Verder zou een “one size fits all”-convenant een negatieve uitwerking hebben op de vitaliteit van de detailhandel, waar zo’n honderdduizend contracten zijn geënt op het huurrecht. Problemen als leegstand en krimp hebben volgens Detailhandel Nederland geen rechtstreekse relatie met de huurmarkt. Vastgoedorganisaties zijn “uitermate teleurgesteld” over het stukgelopen overleg in het kader van de Retailagenda. Minister Henk Kamp van Economische Zalen is gevraagd om met een procesvoorstel te komen, nu de detailhandel het onderhandelingsresultaat niet accepteert.
Bron: RetailNews
“Investeringen in winkelvastgoed gaan flink groeien”
Dit jaar zal fors meer in Nederlands retaillandschap worden geïnvesteerd dan in 2016. Die verwachting spreekt adviesbureau CBRE volgens De Financiële Telegraaf uit in een rapport. De onderzoekers verwachten hogere investeringen “nu op de retailgebruikersmarkt de meeste pijn op het faillissementen is genomen”. Retailers zien zich bovendien gedwongen hun winkels te innoveren, vanwege de groei van e-commerce. Ook wijzen de onderzoekers op de stijgende consumentenbestedingen. “Vergeleken met andere Europese markten zijn de rendementen in de retailmarkt gunstig en is het sentiment positief”, stelt het rapport. Vooral in winkels op A1-locaties is volgens CBRE veel interesse. Hetzelfde geldt voor wijkwinkelcentra met een lokaal verzorgingsgebied. Beleggers staken vorig jaar een kleine 1,8 miljard euro in Nederlands winkelvastgoed, ruim een miljard minder dan het jaar ervoor. De totale investeringen in Nederlands vastgoed stegen juist naar een recordhoogte. De onzekere markt en faillissementen van grote winkelketens leideden ertoe dat de retail achterbleef.
Bron: De Financiële Telegraaf/RetailNews